czwartek, 17 marca 2011

Tort Cytrynka

Niezwykle świeży, delikatny i ... w moich ulubionych kolorach. Tak naprawdę może być na kazdą okazję. Poraz pierwszy miałam okazję robic tort prawdziwie cytrynowy. Mianowicie, nadzienie to oczywiście bita śmietana (polecam mały dodatek jogurtu dla podkreślenia smaku) z cutrynową galaretką, to pierwsza warstwa, natomiast druga warstwa to tez bita smietana lecz dodatkiem jest tu otarta skórka z limonki i cytryny (bez białej części owocu), co daje niesamowity aromat. Biszkopt jest waniliowy, nasączony sokiem wyciśniętym z cytryny i limonki rozcieńczony woda mineralna z małym dodatkiem brązowego cukru...
Oto tort

1 komentarz:

  1. Torcik wygląda pięknie takie wiosenny orzeźwiający :) zawsze mnie zastanawiało jak smakuje taki cytrynowy może się odważę :)

    OdpowiedzUsuń